Mexické šperky - historie a současnost

Mexiko oplývá značným přírodním bohatstvím. V koloniální době bylo ceněno stříbro a zlato, těžilo se i olovo, zinek, měď a železo. V současné době jsou již naleziště zlata částečně vyčerpána. Mexiko však stále čerpá z tradic výroby šperků. Jaká je historie a současnost?

 

Historie šperků v Mexiku

V předkolumbovském období se zde dlouhá tisíciletí vyvíjely jedny z nejpozoruhodnějších a nejosobitějších kultur, které nás dones fascinují hlubokými myšlenkami a na svou dobu pokročilými znalostmi. Mezi tyto civilizace, které na sebe navazovaly patří Olmékové, Teotihuacán, Mayové, Toltékové a Aztékové.

Tyto starověké kultury vytvářely kvalitní a krásné šperky. Nejžádanějším materiálem pro výrobu šperků bylo zlato. Mezi Aztéky nosila zlaté šperky jen šlechta, chtěla tím dát najevo svou moc, bohatství a postavení. V této civilizaci měly šperky hlavní úlohu ukázat, kdo je mocnější a bohatší. I Aztékové z nižších vrstev měli touhu se zdobit, což jim umožňoval dostupný zdroj v podobě peří z exotických ptáků.

Mayové své šperky vyráběli z jadeitu, mědi, bronzu a samozřejmě stříbra a zlata. Uši, rty a nosní přepážku si probodávali a zdobili je ozdobami z nefritu, obsidiánu, kostí nebo lastur. Pro mayskou civilizaci byla typická především vyspělá řemesla, z nichž byla vysoce ceněná především řezba v jadeitu, z něhož se zhotovovaly ozdoby do uší, hrudní destičky, přívěsky, korále i malé stylizované lidské tváře. V dřívějších dobách ale neměli Mayové moc velký přístup ke kovům, a tak z počátku nosili šperky vyrobené jen z kostí a kamenů. Dražší šperky, stejně jako u Aztéků, nosila jen šlechta a bohatí obchodníci.

Tradičním šperkem mayské kultury pro těhotné byla bola. Šperk ve tvaru kuličky, který nosily těhotné na dlouhé šňůrce, čímž spočívala volně přímo na bříšku, při chůzi vydávala jemné, uklidňující a harmonizující zvuky. Tento šperk měl za úkol umocnit krásné a kouzelné propojení mezi budoucí maminkou a miminkem. V dnešní době obliba těchto mexických bol neboli těhotenských rolniček či andělských zvonků prudce vzrůstá.

ROLNICKA WEB0013  

 

SOUČASNÁ VÝROBA ŠPERKŮ

Historie Mexika je pevně spjata se šperky a trvá již tisíce let. Starověké kultury a jejich láska ke zlatu pokračuje i v dnešní době. Mexičtí návrháři šperků čerpají z tradic své země a spojují je s moderními materiály, styly a technikami, aby vytvořili značky, které ohromují celý svět.